Haber

Myanmar’daki askeri yönetimden ülkenin bazı bölgelerinde sıkıyönetim ilanı

Şubat 2021’de darbeyle yönetimi devralmasının ardından Myanmar’da ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) süresini dün uzatan askeri yönetim, ülkenin bazı bölgelerinde sıkıyönetim ilan etti.

Devlet Yürütme Kurulu (SAC) Genel Sekreteri Korgeneral Aung Lin Dwe, devlet televizyonu MRTV’de yayınlanan açıklamada, ülkede 14 ilçe ve eyalette 37 ilçede sıkıyönetim ilan edildiğini bildirdi.

Dwe, güvenliği ve hukukun üstünlüğünü etkin bir şekilde sağlamak için sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı.

Söz konusu 37 ilçeden 11’i Sagaing ilçesinde, 7’si Chin ilinde, geri kalanlar ise Magway, Bago ve Tanintharyi ilçeleri ile Kayah, Kayin ve Mon illerinde bulunuyor.

SAC Genel Sekreteri Korgeneral Aung Lin Dwe, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin 2021 yaptırım listelerinde yer aldı.

Bu arada Sagaing bölgesi ve Chin eyaleti, askeri yönetime karşı silahlı direniş hareketlerinin merkez üssü olarak biliniyor.

Şubat 2021’de darbeyle yönetimi ele geçiren ordu, daha önce de Yangon şehri başta olmak üzere sıkıyönetim ilan etmişti.

Dün askeri yönetim, 1 Şubat 2021’de iktidara gelmesinin ardından ilan edilen olağanüstü hali 6 ay daha uzatma kararı aldı ve kabine değişikliğine gitti.

Myanmar’da askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları ve ülkedeki siyasi gerginliğin ardından 1 Şubat 2021’de yönetimi ele geçirdi.

Ordu, başta ülkenin fiili başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi olmak üzere birçok yetkiliyi ve iktidar partisi liderlerini tutuklamış ve bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etmişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Min Aung Hlaing, ülkedeki olağanüstü hal hükümlerini 1 Ağustos 2021’de 2023’e kadar uzattı.

Siyasi Tutuklulara Yardım Derneği’nin verdiği bilgiye göre, darbeden bu yana ülkede 282’si çocuk olmak üzere 2 bin 901 kişi hayatını kaybetti.

Darbeden bu yana 17 bin 525 kişi gözaltına alınırken, 13 bin 719 kişi de cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. Askeri mahkemeler 143 siyasi tutukluyu idama mahkum etti.

Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre, darbeden bu yana en az 38.000 ev yıkıldı ve bunun sonucunda 1,1 milyondan fazla insan yerinden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu