Ekonomi

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Körfez ülkeleri ziyaretlerinden güzel sonuçlar alındı

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Körfez ülkelerine yapılan ziyaretlerden güzel sonuçlar alındığını belirterek, “Bu kaynak özellikle ihracatın finansmanı olan ihracatçılarımızı rahatlatacaktır. En önemli konularımızdan biri ihracatı, turizmi ve her türlü döviz kazandırıcı faaliyetleri teşvik etmek ve desteklemektir. Bu açıdan çok önemli bir girişimdir.” söz konusu.

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan ziyaretlerinin ardından diğer Körfez ülkelerine de ziyaret imkanının sorulması üzerine Yılmaz, “Körfez’den gerçekten çok uygun sonuçlar çıktı. Alt yapı hazırlanarak belli bir olgunluğa getirildi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretiyle meseleler sonuca ulaştı. Dolayısıyla diğer ülkeler de aynı anlayışla normalleşebilir.” cevabı verdi.

Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmalar çerçevesinde proje bazlı doğrudan yatırımların ağırlıkta olduğunu kaydeden Yılmaz, özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırımların yapılacağını, bakanların muhataplarıyla kendi sektörlerinde projeler üzerinde çalışacaklarını bildirdi.

Bir gazetecinin “Alsancak Limanı’nın satışı çok konuşuldu, sosyal medyada çok yer buldu” açıklaması üzerine Yılmaz, “Böyle işlere girmeyi doğru bulmuyorum. Her bakanımız kendi alanında çalışıyor, çok geniş bir yelpaze. Ne de olsa kazan-kazan ilişkisi diyelim. Türkiye’ye gelip yatırım yapacaklar. Bunun büyük kısmı doğrudan yatırım, biz buna FDI diyoruz.” dedi.

Bu kapsamda bir takvim olup olmadığı sorusuna Başkan Yardımcısı Yılmaz, şu yanıtı verdi:

“Farklı seviyelerde meseleler var. Bazıları çabuk sonuçlanacak. Bazıları zaman alıyor. Mesela ihracat finansmanı diyelim çok kolay. Ya da deprem bonosu çok çabuk olabilecek şeyler. Ayrıca bazı projelerde zaten müzakere yoluyla olgunlaşıp belli bir seviyeye gelen şeyler daha hızlı devreye girecek. Üzerinde çalışılması gereken konular da zamanla olgunlaşacak ve hayata geçecek.”

Yılmaz, “Körfez’den gelen kaynak nasıl yönlendirilecek?” sorusuna, “Bu kaynak özellikle ihracatçılarımızı rahatlatacaktır. İhracatın finansmanı kısmı en kıymetli sorunlarımızdan biri, ihracatı, turizmi ve her türlü döviz kazandırıcı faaliyetleri teşvik etmek ve desteklemek. Bu açıdan çok değerli bir girişim.” cevabı verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu