Tokat’ta bağ yaprak hasadı başladı
Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Gökçeli beldesinde ince, narin ve kendine has aromasıyla damaklarda ayrı bir tat bırakan asma yaprağı hasadı başladı.
Gökçeli’de çiftçiler havaların sıcak olması nedeniyle bağ hasadına erken saatlerde başlıyor. Türk mutfağının lezzetlerinden biri olan yaprak sarmanın ana malzemesi olan üzüm yaprakları özenle toplanıyor. Tek tek toplanan bağ yaprakları kaynatılarak salamura haline getiriliyor ve presle bidonlara dolduruluyor. Gökçeli ilçesinde bağ yaprağı toplayan erkek ve kadın çiftçiler ilçe ekonomisine katkıda bulunuyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun gibi büyük şehirlerden talep gören bağ yaprakları bölgeye değerli girdiler sağlamaktadır. Geçen yıl ağırlığı 30 liraya kadar çıkan bağ yaprağının bu yıl ağırlığının 50 liraya çıkması bekleniyor.
Gökçeli Belediye Başkanı Mustafa Koyuncu, altın sarısı yaprağın Gökçeli’nin simgesi olduğunu belirterek, “Hava şartlarından dolayı bu yıl hasadımız mayıs sonuna ertelendi. Gökçeli’de mayıs ayı ortasında başlayan yaprak hasadımız. , bu yıl çok yağmur yağdığı için biraz geç oldu.Böylece yapraklar yeni çıkmaya başladı.ve olgunlaşmaya başladı bu yüzden haziranda kaldı.Gökçeli ilçemizin yaprağının özelliği ince ve zarif olmasıdır.Damarları Yaprak üzerinde çok incedir.Çok ince olduğu için çabuk pişer ve buranın havası ve toprağından dolayı aroması çok farklıdır.Gökçeli asmamızın yaprağı diğer yörelere göre daha hoş ve narindir. aroması veya pişirilmesinden ziyade aslında üzüme narenciye diyoruz.O bakımdan diğer yerlerden farklı bir yaprağımız var.Bu nedenle yaprağın başkenti Gökçeli diyoruz.Burada yaprağın yanında üzüm de fiyatlandırılıyor. Üzüm sofralık ve pekmezlik olarak kullanılır bizim pekmezimiz de çok güzeldir. İçerisinde hiçbir katkı maddesi veya ilaç bulunmamaktadır, tamamen doğaldır. Sadece pekmez toprağı dediğimiz bir maya var. Bunun dışında bir şey eklemiyoruz. Pekmezimiz doğal, yapraklarımız da ancak bu kadar. Çiftçilerimiz bu eserleri hem ailecek tüketiyor hem de satıyorlar” dedi.
“50 liraya kadar çıkabilir”
Başkan Koyuncu, ilçede yaklaşık 4 bin ton yaprak hasat edildiğinin altını çizerek, “Gökçeli’de yaklaşık 4 bin ton yaprak hasat ediliyor. Bunun büyük bir kısmı İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere, bir kısmı da büyükşehirlere satılıyor. bir kısmı insanlara kendi evlerinde yemeleri için verilir, eşlerine, arkadaşlarına.Toplanan yapraklar teneke kutulara basılır, salamura satıldığı gibi burada da toptancı olan 40 kiloluk naylon çuvallarda preslenir. Geçen sene kilosu son zamanlarda 30 liraya kadar çıktı bu sene piyasa oluşmadı ama 30 lira 50 liradan başlıyor herhalde.Bizim yapraklarımız altın sarısı bence Gökçeli’nin altını diyebiliriz.Her sene beldemizde kutluyoruz bu sene yine klasik olarak yapacağız ama tarihi henüz belirlemedik bu ayın sonu olabilir diye düşünüyorum yaylada böyle güzel yaprak sarmalar da yarışmalar düzenliyoruz ve biz en keyifli yaprak sarmayı yapanı ödüllendirin.Sonuçta bizim amacımız dolmalarımızı teşvik etmek ve yapraklarımızı sarmak, vatandaşları teşvik etmek, amacımız bu. Yaprak almak isteyenler, gerçekten lezzetli dolma yemek isteyenler gelip yapraklarını Gökçeli’den alsın” dedi.
“Birçok büyükşehir satıyor”
Beldedeki çiftçilerden Sakin Aykut, yaprak toplamanın meşakkatli bir iş olduğunu belirterek, “Sabah erkenden kalkıp bağa geliyoruz ve yaprak toplamaya başlıyoruz. Yaprakları 120 kiloluk varillerde salamura ediyoruz. Ardından salamura yapıyoruz. Salamura, esnafımız gelip yapraklarımızı alıyor. İstanbul, Ankara, Eskişehir’de talep olan her yerde satılıyorlar.Bu sene rekolte kalite olarak çok yüksek ama biraz geç kaldık. Geçen sene ilk mahsul hava şartlarından dolayı 20 gün önce bitmişti, şimdi ilk mahsule başladık, bitirmek üzereyiz. O yüzden sıcak güneş olmalı ama bu sene bol yağmur var.” Hava sıcaktı bu yüzden mahsul 20 gün geç başladı. İlk hasadımızı tamamladık, şimdi ikincisini de yapacağız inşallah. burada erbaa yaprağı ile ortası arasında kalite var bizim gökçelinin yaprağı biraz daha kaliteli onun özelliği güneş direk oraya bakıyor biz buralarda arkadan gidiyoruz yani güneyden geliyor burası yumuşak , o yüzden üçü orada toplanır, dört yaprak bir araya gelir gelmez.Sonrası benim üzümümde.Ama burada dört,beş,altı hatta daha fazla yaprak 7 kat toplanır yerin yüksek kısmında.Köy yaprağı narenciye üzüm üzüm narenciye şaraplık.Bu bizim salamura yaprağımız.Bu yaprak İstanbul’a, Ankara’ya, Çorum’a yani Türkiye’nin ücra köşelerine satılıyor.Lezzetli, ekşi bir tadı var, özelliği bu.”
“Aroma ve tat bir numara”
Beldede bağcılıkla uğraşan Mustafa Çoban, “Bizim hasadımız normalde mayıs ayında başlıyor ama bu yıl havaların yağışlı ve soğuk olması nedeniyle hasadımız gecikti. Beldemizin yapraklarının bu kadar özel ve lezzetli olmasının sebebi de bu. arazi şartlarıdır mesela bizim topraklar normalde öğlenden sonra güneş almazlar sonra güneş burada biter yani yaprak sertleşir sertleşmez yumuşar ve çabuk pişer ona göre biraz ekşimsi bir yapısı vardır Diğer yapraklara.Bu yıl piyasanın yüksek olacağını düşünüyoruz ama şu an doğal fiyatlar oturmadı.Hasatlar yeni başladığı için kesin fiyat veremiyoruz.Bağ ne kadar sıcaksa Yaprak o kadar güzel büyüyor ve toplanıyor. hızlı bir şekilde bir hafta içinde tekrar toplanabilir ancak hava sıcak ve yağışlı olmazsa hava şartlarından dolayı toplama süresi uzayabilir.” – TOKAT
guneysuajans.xyz