Ekonomi

TARSİM’in kapsamı sözleşmeli çiftçilerle genişleyecek

TARSİM’den yapılan açıklamada, tarım ve orman alanlarında yapılacak düzenlemeleri içeren yasa tasarısının 23 Mart’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiği ve bu doğrultuda görüşüleceği belirtildi. tarımsal üretim sözleşmesine konu işlerin veya üretim varlıklarının sigorta ettirilmesi zorunludur. Buna göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde, tarım dairesi ile ilgili politikaları belirlemeye, planlamaya, uyumlaştırmaya ve uygulamaya yetkili olacak.

Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvenliği ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen eser veya eser setlerinin üretimine başlanmadan önce bakanlıktan izin alınacaktır. Hangi eser veya eser takımlarının üretileceği ile taban ve azami üretim ölçüleri, arz ve talep ölçüsüne uygunluk derecesini dikkate alarak tarım havzası veya işletme bazında Bakanlıkça belirlenir. Ayrıca tarımsal üretim sözleşmesine konu olan eser veya üretim varlıklarının sigorta ettirilmesi zorunlu olacaktır.

2022 yılında Türkiye’deki tüm tarım sigortası branşlarındaki poliçe sayısı 3 milyonu aştı. Üretici/işletme sayısı 767 bin 255 adede ulaştı. Toplam prim üretimi yüzde 92 artarak 9 milyar lirayı aştı.

Yarısı devlet tarafından karşılanan tarım sigortalarının yeni düzenleme ile daha geniş kitlelere ulaşacağı belirtiliyor.

Türkiye’de 18 Temmuz 2022 itibari ile Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 2.034.571 çiftçi bulunmaktadır. Kredi Kayıt Ofisi 2022 Türkiye Tarımına Bakış Saha Araştırma Raporu’na göre, kurumun araştırmasına katılan her 10 çiftçiden 2’si (yüzde 20) sözleşmeli tarımsal üretim yapıyor. Sözleşmeli olarak üretilen işlerin başında ise sözleşmesi zorunlu olan şeker pancarı (yüzde 46) geliyor. Bunu buğday, domates ve mısır takip ediyor. Tüm çiftçiler arasında tütün üreticilerinin yüzde 79’u, hıyar üreticilerinin yüzde 24’ü ve domates üreticilerinin yüzde 17’si sözleşmeli. Buğday ve arpa üreticilerinde daralma oranı sırasıyla yüzde 4 ve 2 olarak ölçülüyor.

saha araştırması kim katıldı Kredi sorularının ardından çiftçilere son üç yılda hiç tarım sigortası yaptırıp yaptırmadıkları da soruldu. Buna göre sigortasız çiftçi sayısı bu yıl yüzde 52’ye geriledi. Araştırmada TARSİM’i olmayan çiftçilere neden sigorta yaptırmadıkları da soruldu. Bu soruya verilen cevaplarda sigorta pahalıdır ilişkisi çiftçiler tarafından en sık dile getirilen seçenek olmuştur. TARSİM’i “gereksiz” bulan çiftçilerin oranı yüzde 35, TARSİM’in “zararı eksik ödediğini” düşünen çiftçilerin oranı ise yüzde 31 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu