Myanmar’da askeri yönetim, siyasi partileri hedef alan yeni seçim yasasını açıkladı
Myanmar’da 2021 darbesiyle iktidara gelen ordu, bu yıl yapmayı planladığı seçimlere ilişkin yeni yasal düzenlemesini açıkladı.
El Cezire’nin haberine göre, ordunun yeni “Siyasi Parti Kayıt Yasası” ile seçimlerde kendisine alternatif oluşturabilecek siyasi partileri hedef aldığı görüldü.
Yeni yasal düzenleme ile ülkedeki partilerden 2 ay içerisinde yeniden kayıt yaptırmaları istendi.
Ayrıca partilerin seçime girebilmeleri için gerekli fon miktarı 100 kat artırılarak 100 milyon kyata (yaklaşık 45 bin 500 dolar) olarak belirlendi.
“Terör eylemleri” veya “yasa dışı” örgüt ve şahıslarla bağlantılı parti ve adayların seçim yarışına katılmasını engelleyen yasa ile partilerden kayıtlarının onaylanmasından itibaren 3 ay içinde en az 100 bin üye toplaması ve 330 ilçeden en az 150’si 6 ayda. Ofis açılması zorunludur.
Ayrıca yeni yasa, seçim kurulunun parti sicillerine ilişkin kararlarına itiraz yolunu da kapatıyor.
Yasa, cunta lideri Min Aung Hlaing tarafından imzalandıktan sonra devlet kontrolündeki “Myanmar’ın Küresel Yeni Işığı” gazetesinde yayınlandı.
The Irrawaddy internet sitesine göre, yeni seçim yasasında sadece ordu temelli Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) ile darbeden önce iktidarda olan Ulusal Birlik Partisi’nin (NLD) seçime girmek için gerekli kriterlere sahip olduğu görülüyor. Ulusal düzeyde seçim yarışı.
NLD daha önce ordunun seçimlerine katılmayacağını ve cunta tarafından atanan Ulusal Seçim Komitesi ile çalışmayacağını açıklamıştı.
Myanmar’da kayıtlı 91 siyasi parti var. Yeni düzenlemeye uymayan partilerin 3 yıl süreyle askıya alınabileceği veya kapatılabileceği belirtiliyor.
Myanmar’da askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde ortaya atılan hile iddiaları ve ülkedeki siyasi gerilimlerin ardından 1 Şubat 2021’de iktidarı ele geçirdi.
Ordu, başta ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Kyi olmak üzere birçok yetkiliyi ve iktidar partisi liderlerini tutuklamış ve bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestoculara ve isyancı gruplara yönelik silahlı müdahalesi sonucunda bugüne kadar 1800’den fazla kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binden fazla kişi de içeride tutuluyor.
Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu’na (AAPP) göre ülkede darbeden bu yana bin 900’den fazla kişi öldü, 10 binden fazla kişi gözaltına alındı.
Myanmar askeri mahkemeleri 2’si çocuk 114 siyasi tutukluyu idama mahkum etti.
kocakoyajans.xyz