Haber

Mehmet Büyükekşi: “Türkiye’de E-devlet var, TFF’de her şey el ile yapılıyor, bu kabul edilemez” -2-

– Mehmet Büyükekşi: “Türkiye’de E-devlet var, TFF’de her şey el ile yapılıyor, bu kabul edilemez”

TFF Lideri Mehmet Büyükekşi:

“Türk futbolunun marka değerini arttırmak için el ele mücadele etmemiz gerekiyor”

İSTANBUL – Türkiye Futbol Federasyonu Lideri Mehmet Büyükekşi, dijitalleşmeye ehemmiyet verdiklerini söyleyerek, “Türkiye’de E-devlet var, TFF’de her şey el ile yapılıyor, bu kabul edilemez” dedi. Lider Büyükekşi, marka pahasının arttırılması ile ilgili ise, “Türk futbolunun marka değerini arttırmak için el ele mücadele etmemiz gerekiyor” tabirlerini kullandı.

Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu, Turkuvaz Medya’da düzenleniyor. Forumun açılış oturumuna TFF Lideri Mehmet Büyükekşi konuk oldu. Pandemi devrinde en fazla ziyanı gören bölümlerden birinin futbol olduğunu aktaran Lider Büyükekşi, “Henüz 5 ay evvel vazifeye başladık. Federasyon olarak kulüplerin yaşadığı badirelere gelir kaynakları oluşturmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Misyona geldiğimizde acil tahlil bekleyen problemlerden biri naklen yayın ihalesiydi. Bu da futbolun en büyük gelir kaynağı. Bizden evvel yaklaşık 7 aydan beri yapılan çalışmalara Kulüpler Birliği ile mutabık kalınan sayının 2 milyar 50 milyon TL olduğunu öğrendik. Bu sayıda mutabık kalınmış. Misyona geldikten sonra ‘rakamı nasıl arttırırız’ dedik. 3 gün içerisinde çok daha yüksek sayıya sonuçlandırdık. Böylelikle ekonomi ismine birinci adımımızı atmış olduk. Maksadımız futbolumuzun marka bedelini yükselterek hem naklen yayın hem de öteki gelirleri arttırmak. Bunun için de hazırladığımız yan projeleri hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

“Daha fazla sponsor daha fazla gelir demek”

Başkan Büyükekşi, TFF 2. ve 3. Lig’e yayıncı kuruluş ihalesini de sonuçlandırdıklarını ifade ederek, “Adaylarımızı açıkladıktan sonra birinci günden itibaren futbolda eksikliğini hissettiğimiz 4 hususun altını çizdik. 1.’si itimat konusunu gündeme getirdik. 2 adalet, 3 eşitlik ve 4 şeffaflık. Federasyon olarak vazifeye geldiğimiz birinci günden bu yana kulüplerimize eşit aralıkta duruyoruz. Bunu da kararlılıkla sürdüreceğiz. En üst liginden en alt lige kadar bütün olarak marka bedelimizi tabandan tavana arttırmamız gerekiyor. Bu amacımıza uygun olarak 2 ve 3. lig kulüplerimizin kalıcı gelir için naklen yayın ihalesini imzaladık. Bu liglerin canlı yayınlanmasıyla izlenebilirliği, tanınırlığı daha da artmış olacak. Sponsorların bu gruplara ilgisi artacak. Kulüpler için yeni gelir kapısı açılacak. Bu futbolcuların vitrine çıkmasıyla kulüpler futbolcu satışından kıymetli gelirler elde etmiş olacak. Daha şeffaf daha inançlı maçlar daha fazla sponsor ile daha çok gelir demek” diye konuştu.

“Ekonomik olarak güçlü hale gelip maddi sorun yaşanmaması hakikat iktisat modeli ile olabilir”

Kadın futbolunda da yayın ihalesini sonuçlandıracaklarının altını çizen Başkan Büyükekşi, kulüplerin kuracağı alt yapı akademileri ile futbolcu yetiştirip yurt dışına satmasının önemli katkı sunacağını aktararak, şu cümlelere yer verdi:

“Kulüplerin gelirlerinden biri olan tribün gelirleri artması için daha fazla bayan ve çocuk taraftar için konser programlarımız var. Birincisini açılış maçında yaptık. Bilhassa bu çalışmayı tüm liglere yayarak eşitlik prensibini de hayat geçirmiş olacağız. Ekonomik olarak en büyük düşünce kulüplerin 25 milyar TL borcu var. Önümüzdeki yıllarda faizleriyle hesapladığımızda 50 milyara dayanacağını kestirim ediyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede projeler yaparak birlik ve beraberlik içinde çalışıp, tahlil üretmek zorundayız. Ekonomik olarak güçlü hale gelip, maddi kasvet yaşanmaması yanlışsız iktisat modeli ile olabilir. Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor üzere ekiplerin gelirleri öbür Anadolu kulüplerinin gelirlerine nazaran daha yeterli durumda. Bilhassa Anadolu kulüpleri daha fazla meşakkat yaşıyor. Maçlara bakınca 2 bin, 3 bin bireyle maçlar oynanıyor. Anadolu kulüplerimizin naklen yayından beklediği hisse yüzde 70 ile 90 ortası yer tutuyor. Gelir kaynaklarını çeşitlendirmemiz gerekiyor. Birçok kulübün altyapısından yetiştirmiş olduğu oyuncularla gelir elde ettiklerini görüyoruz. Bizim kulüplerimiz için de en yanlışsız modelin bu olduğunu düşünüyoruz. Sponsorlar futbola yarar sağlıyor fakat kuracağımız güçlü altyapı ile yetişecek futbolcularımızın yurt dışına yüksek katma kıymet ile satış yapılması ile hem kulüp hem ülke iktisadına büyük katkı sağlayacak.”

“Dışardan futbolcu getirerek altından kalkmamız çok zor”

Süper Lig kulüpleri başta olmak üzere her takıma akademi zorunluluğu getireceklerini belirten Mehmet Büyükekşi, “Türk futbolunun zahmetli devirden çıkması için en değerli husus altyapı. Yurt dışından futbolcu getirerek altından kalkmamız çok sıkıntı. Cumhurbaşkanımız ile toplantı yaptık. Harika Lig kadroları başta olmak üzere akademi zaruriliği getireceğiz. Bunun için çalışmalara başladık. Avrupa’nın en genç nüfusunsa sahip ülkelerinden biriyiz. Futbol için bu gençlerimizi yetiştiren antrenörlerin kâfi kalitede olması gerekiyor. Bundan sonra yurt dışından yabancı oyuncu getirmek yerine altyapıda yetiştirecek hoca getirmemiz gerekiyor. Oyuncuların hepsi tıpkı hafta, birebir eğitimi alacak. Altyapılarda misyon yapan antrenörlerin maaşlarının çok düşük olduğunu görüyoruz. Bunu da günümüz koşullarına uyarlamak istiyoruz. Bu projede evvel hocaları eğiteceğiz. Sonra da 6 ay Türkiye Futbol Federasyonu olarak maaşlarını biz vereceğiz. Böylelikle buraya kültür getirip 6 aydan sonra kulüplerimizin daha düzgün devam etmesini istiyoruz. Almanya, İspanya ve Hollanda’da milli takımlar bazında özellikle U takımlarının altyapısını ziyaret etmeyi planlıyoruz. Akademileri ziyaret edeceğiz. Bunlardan önce Giresun ve Trabzonspor altyapı tesislerini gezdik. Altınordu’yu ziyaret edeceğiz. Hem yurt içi hem yurt dışında en güzel örnekleri bulup akademi programını hayata geçireceğiz. 17- 18 yaşından sonra futbolcu yetiştirme amacı olamaz. Temel sağlam olursa bina da sağlam olur. Her yaş kümesinin prensipleri farklı. Her yaşın uzman antrenörü farklı olacak. Uzmanların yetişmesi için de çalışmalarda bir grup firmalarla görüşüyoruz. Trabzonspor da birebir firma ile çalışmaya başlamış. Gençlerimiz, çocuklarımız kendi yaşlarına uygun temel eğitimleri alacak. Sağlıklı beslenmelerini de sürdürmüş olacak” açıklamasını yaptı.

“Türk futbolunun marka değerini arttırmak için el ele mücadele etmemiz gerekiyor”

Futbolda 3.5 ve 10 yıllık çalışma stratejisi üzerinde çalışacaklarını söyleyen Lider Büyükekşi, “UEFA ya bağlı 55 ülkeden 3 tanesi strateji çalışması yapmamış. Bir tanesi de Türkiye. Biz de Türkiye’de futbolun strateji çalışmasını yapacağız. Yalnızca Üstün Lig değil, tüm liglerin. Yurt dışından da konukları çağıracağımız uzman bireylerle toplantılar yapacağız. Türkiye futbolunun 3, 5 ve 10 yılık strateji çalışması yapacağız. Federasyon olarak hiçbir vakit tek başımıza karar almayacağız. Daima birlikte yapacağız. Bu çalışma TFF çalışması olmayacak. Futbol ailesinin çalışması olacak. Dinamik bir çalışma olacak. Ölçmüyorsanız yönetemezsiniz ideolojisi ile harekete geçeceğiz. Türkiye futbolunun marka kıymetini arttırmak için el ele çaba etmemiz gerekiyor” tabirlerini kullandı.

“Türkiye’de E-devlet var, TFF’de her şey el ile yapılıyor, bu kabul edilemez”

Federasyon olarak liglerde dijitalleşmeye başladıklarının altını çizen Lider Büyükekşi, “Özellikle yeni pazarlama stratejisi ile Üstün Lig markasının daha kaliteli hale getirerek futbolcu satışına çok değer vermemiz gerekiyor. Güçlü marka bedeli için çağın olmazsa olmazı dijitalleşme ve teknoloji şu anda dijitalleşme konusunda çok kıymetli adımlar attık. Temsilci raporlarını dijital hale getirdik. Futbolcu lisanslarının çıkarılmasını da dijitalleştiriyoruz. Türkiye’de E-devlet var ama TFF’de her şey el ile yapılıyor, bu kabul edilemez” açıklamasını yaptı.

“Korsan yayın şu an en büyük problem”

Mehmet Büyükekşi, korsan yayının kulüplerin gelirlerini sekteye uğrattığını vurgulayarak, “Korsan yayın şu anda kulüplerimizin gelirinin düşmesinde en büyük sorun. Bunu önlersek büyük adım atmış olacağız. Bize bildirilen korsan yayınları biz de tıpkı formda gönderiyoruz ve kayını kesiyorlar” dedi.

“Hedefimiz eleme kümesinden çıkmak”

A Milli Futbol Takımı’nın, UEFA Uluslar Ligi’ndeki yükselişine de değinen Mehmet Büyükekşi, “A Ulusal Futbol Ekibimiz, Uluslar Ligi’nde C Ligi’nden, B Ligi’ne yükseldi. Hedefimiz, Avrupa Şampiyonası eleme grubundan çıkarak Almanya’da en hoş biçimde temsil etmek. İnşallah mili ekip bunu başararak Türk halkının göğsünü kabartacaktır. Kulüplerimizin istediği sonuçları alamaması ülke puan sıralamasında bizi 20. sıraya getirdi. Bu yıl kulüplerimizin Avrupa’da başarılı sonuçlar almasının akabinde 12. sıraya yükseldik” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Elmadağ Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu