Haber

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Arap tavşanı Türkiye’de yakından görüntülendi.

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Arap tavşanı Türkiye’de yakından görüntülendi

SİVAS – Dünyada nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan Arap tavşanı Türkiye’de yakından görüntülendi.

Sivaslı doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçısı Mustafa Aslan, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde yer alan ve görülmesi oldukça zor olan kuduz tavşanı (Allactaga williamsi) fotoğraflamayı başardı. Farklı görüntüsüyle dikkat çeken Arap tavşanının ayakları kanguruya, kulakları tavşana, vücudu fareye benzer. Arap tavşanları da tıpkı kangurular gibi zıplamadaki hünerleriyle tanınırlar. Küçük boyutlarına rağmen 3 buçuk metre sıçrayabilen Arap tavşanları yanlış tarım faaliyetleri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye’de dünya popülasyonunun büyük bir kısmına sahip olan bu türün hayatı boyunca su içmeden yaşayabileceği düşünülmektedir.

“Dünya nüfusunun büyük bir bölümü Türkiye’de yaşıyor”

Doğa ve Yaban Hayatı fotoğrafçısı Mustafa Aslan, dünyadaki tavşan popülasyonunun büyük bölümünün Türkiye’de olduğunu belirterek, “Arap tavşanına baktığınız zaman çok farklı hayvanlar görebilirsiniz. Kanguru, fare, fare gibi görünüyor. tavşan aynı zamanda.Uzun kuyruğu sayesinde sabit bir formda zıplayabilir.Bu hayvan gerçek bir zıplama şampiyonudur.30 gram ağırlığındadır ancak 3.5 metre zıplayabilir.Boyutuna göre oldukça mesafelidir. Arap tavşanının farklı varyantları Ülkemizde gördüğümüz Anadolu Arap tavşanı. Dünya nüfusunun büyük bir kısmı Türkiye’de yaşıyor. Ancak dünyadaki varlığı göz önüne alındığında kırmızı listede olduğu için sayı olarak çok az. Bunun nedeni ise yanlış tarım faaliyetleri sonucunda hayvanın olumsuz etkilenmesi ve yaşamını sürdürememesidir” dedi.

“İzlemek çok zor”

Tavşanların büyüklükleri ve zıplama yetenekleri nedeniyle görülmesi zor bir tür olduğunu vurgulayan Aslan, “Daha önce Arap tavşanı görmüştüm ama yanımda fotoğraf makinem olmadığı için fotoğrafını çekemedim. Daha sonra takip ettim. bu çeşidi ve gördüğüm yeri araştırdım 2 gece aradım bulunca buldum manzarayı yakaladım jerboa görmek nispeten zor diyebilirim. Zıpladığında çerçeve atlar.Çünkü boyutuna göre atlama aralığı oldukça fazladır.Bu tür animasyonlu hayvanların gece görüntülerini çekmek oldukça zordur çünkü ekstra ışık kullanmak gerekir ve bu ışıkların çok fazla olmaması gerekir. O yüzden teknik olarak zorlandım ama günün sonunda güzel görüntüler yakaladım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu