Ekonomi

Dünyada 258 milyon kişi gıda yardımına muhtaç durumda

Dünya genelinde akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalan insan sayısı 2022’de 58 farklı ülkede yaklaşık 258 milyona yükselirken, Kovid-19 salgını ve Ukrayna’daki savaşın ekonomik etkileri de gıda ve beslenme güvensizliğinin artmasına neden oldu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Dünya Beslenme Programı (WFP), Avrupa Birliği (AB) ve Gıdaya Karşı Küresel Ağın diğer üyeleri tarafından “Küresel Gıda Krizleri Raporu (GRFC) 2023” açıklandı. Kriz (GNAFC).

GRFC 2023’ün bulguları, BM’nin “2030 yılına kadar her türlü açlığı ve yetersiz beslenmeyi sona erdirme” Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ortasına ulaşmanın her zamankinden daha zor olduğunu gösteriyor.

Rapora göre, yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayan ve beslenme ve geçim yardımına ihtiyaç duyan insan sayısı 2022’de art arda dördüncü kez arttı.

Yedi yıldır hazırlanan raporun en yüksek verisi

Gıda krizleri yaşayan 58 ülke veya bölgede yaklaşık 258 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşıyor ve acil gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.

Bu sayı, 7 yıldır hazırlanan GRFC raporunun en yüksek verisi olarak kaydedilirken, bunda analiz edilen popülasyonun büyümesi de etkili oldu.

Gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme hakkında fikir veren Entegre Gıda Güvenliği Kademe Sınıflandırması (IPC) ölçeğiyle karşılaştırıldığında, gıda krizindeki durum daha da kötüye gidiyor.

Akut gıda güvensizliği oranı 2021’de yüzde 21,3’ten 2022’de 22,7’ye yükseldi. Bu oranın “kabul edilemeyecek kadar büyük” olduğu söyleniyor ve küresel akut gıda güvensizliğindeki kötüleşen durumun altını çiziyor.

35 milyon kişi açlık sınırında

Yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayan nüfusun yüzde 40’ı Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Yemen ve Nijerya’da yaşıyor.

Somali, Afganistan, Burkina Faso, Haiti, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen’deki insanlar feci bir akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı. Yüzde 57’si Somali’de yaşarken, Haiti ilk kez bu kategoriye girdi.

39 farklı ülkede yaşayan yaklaşık 35 milyon insan, yarısından fazlası Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Yemen’de olmak üzere akut düzeyde akut açlık yaşıyor.

9.2 milyon çocuk ciddi kilo kaybı yaşıyor

Gıda krizi bağlamında 5 yaşında altında 35 milyondan fazla çocuk kilo kaybı ve akut yetersiz beslenmeden muzdaripti. Bunlardan 9,2 milyonu, yetersiz beslenmenin yaşamı en çok tehdit eden şekli olan ve çocuk ölüm oranlarındaki artışa katkıda bulunan aşırı kilo kaybından muzdaripti.

Dünya çapındaki çatışmalar ve aşırı doğal olaylar, akut gıda güvensizliğini ve yetersiz beslenmeyi tetiklemeye devam edecek. Geçen yıl 19 ülke veya bölgede 117 milyon kişi çatışmadan önemli ölçüde etkilendi.

COVID-19 salgınının ve Ukrayna’daki savaşın ekonomik etkileri de artan gıda ve beslenme güvensizliğine yol açarak onu özellikle en fakir ülkelerde açlığın önde gelen nedeni haline getirdi.

Gıda ve tarımsal girdi ithalatına olan yüksek bağımlılıkları ve küresel gıda fiyatlarındaki artışlara karşı kırılganlıkları, yoksul ülkeleri gıda güvensizliği ve açlık konusundaki bahislerinde de olumsuz etkiledi.

Ekonomik faktörler, 27 ülkede 83,9 milyon insanın yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşamasına neden oldu. Ayrıca bu sayıların 2021 yılında 21 ülkede 30,2 milyon olduğu belirtiliyor.

Aşırı doğa olayları gıda güvensizliğini tetikledi

Ekstrem doğa olayları ayrıca 12 ülkede 56,8 milyon insanın akut gıda güvensizliği yaşamasına neden oldu. Afrika Boynuzu’nda kuraklık, Pakistan’da yıkıcı seller, Güney Afrika’da tropik fırtınalar ve kasırgalar bu doğal olayların ortasında gerçekleşti.

Çatışmalar, ulusal ve küresel ekonomik şoklar ve çoklu doğa olayları, akut gıda güvensizliği ve bunların beslenme üzerindeki olumsuz etkileriyle giderek daha fazla iç içe geçmeye devam ediyor.

Akut gıda krizinde azalma yok

2023’te bu olumsuz faktörlerin hafifleyeceğine dair bir gösterge yok. İklim değişikliğinin daha aşırı hava koşullarına yol açması beklenirken, küresel ve ulusal ekonomiler olumsuz bir durumla karşı karşıya görünüyor.

Dünya çapında yaşanan çatışmalar ve güvenlik kriziyle birlikte soru işaretlerinin bu yıl da devam etmesi bekleniyor.

2023 tahminlerine göre, ankete katılan 58 ülke veya bölgenin 38’inde 153 milyona yakın insanın yüksek düzeyde akut gıda kriziyle karşı karşıya kalması bekleniyor.

Ayrıca Burkina Faso, Haiti, Mali, Nijerya, Güney Sudan ve Somali’de yaklaşık 310.000 kişinin feci bir akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

GRFC’nin raporunda 2021 yılında 53 ülke ve bölgede 193 milyon kişinin gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu