Ekonomi

Çin Tayvan yakınlarındaki askeri tatbikatını tamamlarken gerilim tırmanıyor

Çin, Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği bir dizi askeri tatbikatı tamamlayarak bölgedeki gerilimi arttırdı. “Ortak Kılıç – 2024A” olarak adlandırılan tatbikatlar, önceden planlandığı gibi Perşembe gününden itibaren iki günlük bir sürenin ardından Cuma günü sona erdi. Çin devlet televizyonunun askeri kanalı, bombardıman uçaklarıyla saldırı simülasyonları ve gemi bindirme tatbikatlarını içeren savaş oyunlarının sona erdiğini doğruladı.

Tatbikatlar, Pekin’in “ayrılıkçı” olarak nitelendirdiği Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te’nin göreve başlamasından sadece üç gün sonra başlatıldı. Çin Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yapılan yorum çağrılarına yanıt vermedi. Başkan Lai’nin Pekin tarafından Tayvan ve Çin’in ayrı ülkeler olduğu şeklinde yorumlanan göreve başlama konuşmasına cevaben yapılan tatbikatlar Pekin tarafından “cezalandırma” olarak nitelendirildi. Başkan Lai, Tayvan Boğazı’nın her iki tarafının da “birbirlerine tabi olmadıklarını” ifade etmişti.

Başkan Lai’nin Çin ile diyalog için defalarca yaptığı tekliflere rağmen, bu girişimleri sürekli olarak reddedildi. Tayvan’ın geleceğinin kendi halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini savunuyor ve Pekin’in egemenlik iddialarını reddediyor. Tayvan hükümeti Çin’in askeri faaliyetlerini kınadı ve Çin’in baskısından korkmayacağını ifade etti.

Cuma günü Tayvan Savunma Bakanlığı, 46 Çin askeri uçağının Tayvan Boğazı’nın daha önce saygı duyulan gayri resmi bir sınır olan orta çizgisini geçtiğini bildirdi. Bakanlık, gelişmiş Su-30 avcı uçakları ve nükleer kapasiteli H-6 bombardıman uçakları da dahil olmak üzere toplam 62 Çin uçağı ve Tayvan civarında 27 donanma gemisi tespit etti. Uçak operasyonları Tayvan ve Filipinler arasında stratejik bir konuma sahip olan Bashi Kanalına kadar uzandı.

Tayvan hava kuvvetleri tarafından yayınlanan görüntülerde bir Çin J-16 savaş uçağı ve bir H-6 bombardıman uçağı görülürken, görüntülerin tam olarak nerede çekildiği açıklanmadı. Askeri faaliyetlerdeki bu son artış, Çin’in 2022 ve 2023’teki büyük ölçekli savaş oyunları da dahil olmak üzere son dört yılda Tayvan yakınlarında düzenli olarak askeri operasyonlar gerçekleştirdiği bir modelin parçası.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu