Haber

Alman Hastaneleri 2023’te İflas Dalgasından Korkuyor

25 Kasım 2021, Berlin, Almanya’daki Charite Üniversite Hastanesi’nin girişinin görünümü. (Fotoğraf: Shan Yuqi/ Xinhua)

Almanyada Hastanelerin sadece yüzde 6’sı mevcut ekonomik durumlarını “iyi” olarak değerlendirirken, iki hastaneden birden fazlası 2023’te ekonomik durumlarının daha da kötüleşeceğini düşünüyor.

BERLİN, 28 Aralık (Xinhua) — Alman Hastane Federasyonu (DKG) Salı günü, ülkenin sağlık sektörünün 2023 yılına kadar bir iflas dalgasıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

DKG Başkanı Gerald Gass yaptığı açıklamada, “Sağlık hizmetlerinde meydana gelen hasar birçok bölgede görülecektir.” “Birkaç ay önce tahmin edilen iflas dalgası şimdi geliyor.”

Alman Hastane Enstitüsü (DKI) tarafından yapılan yıllık bir ankete göre, Avrupa Birliği’nin (AB) en kalabalık ülkesindeki hastanelerin yalnızca yüzde 6’sı mevcut ekonomik durumlarını “iyi” olarak değerlendiriyor.

Aynı zamanda anket, iki hastaneden birden fazlasının 2023’te ekonomik durumlarının daha da kötüleşmesini beklediğini ortaya koydu.

Almanya, Essen’deki bir üniversite hastanesinde çalışan koruyucu giysili doktor, 9 Nisan 2020. (Fotoğraf: Ulrich Hufnagel/Xinhua)

DKG, “hastanelerdeki personel durumu, özellikle hemşirelik, endişe kaynağı olmaya devam ediyor” dedi. 2022’nin ortalarına gelindiğinde, Alman hastanelerinin neredeyse yüzde 90’ı genel servislerdeki boş hemşirelik pozisyonlarını doldurmakta sorun yaşıyordu.

DKG, hastane yatırımlarının kamu sübvansiyonları yoluyla finanse edilmesinin “birçok hastanenin geleceğin zorluklarını karşılaması için artık yeterli olmadığını” kaydetti. Hastanelerin kullandığı yatırım fonlarının yarısı zaten özel sektör tarafından sağlanıyor.

Almanya’daki hastane sayısı son 30 yılda istikrarlı bir şekilde azaldı. Federal İstatistik Dairesi’ne (Destatis) göre, 1991’de yaklaşık 665.000 yataklı 2.400’den fazla hastane varken, 2021’de bu rakam yaklaşık 480.000 yataklı 1.900’ün biraz altına düştü.

Essen’deki Essen Üniversitesi hastanesinde Covid-19 aşısı olan bir sağlık çalışanı (solda), 18 Ocak 2021. (Fotoğraf: Tang Ying/Xinhua)

Gass, COVID-19 salgınının ve son zamanlarda solunum yolu hastalıklarındaki artışın “güçlü bir hastane sistemine ve tam sağlık hizmeti kapsamına duyulan ihtiyacı” gösterdiğini söyledi.

Robert Koch Enstitüsü (RKI), bulaşıcı hastalıklara ilişkin son haftalık raporunda, Almanya’da başlıca akut solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatışların toplam sayısının şu anda “çok yüksek” olduğunu kaydetti.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach Aralık ayı başlarında yaptığı açıklamada, “Hastalar, kırsal alanlar da dahil olmak üzere her yerde hızlı ve iyi bakım alacaklarına güvenebilmeli ve tedavileri ekonomik faktörlerden çok tıbbi faktörlere göre belirlenmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu